Voordelen van elektrisch rijden op een rijtje

Tegenwoordig zie je steeds meer: elektrische auto’s. Op openbare parkeerplaatsen zie je steeds meer laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst worden. Omdat dit een relatief nieuwe manier van rijden is, is nog niet iedereen bekend met de voordelen die elektrisch rijden met zich mee brengt. De grootste voordelen worden hier uitgelicht.

Natuurvriendelijk

Het grootste verschil met een auto die op benzine rijdt, is dat een elektrische auto geen CO2 uitstoot. Gezien de vele discussies die tegenwoordig gevoerd worden over het klimaat, is dit een grote verbetering. Doordat de auto geen fossiele brandstoffen gebruikt, is er geen vervuilende uitstoot. Dat maakt het dat een elektrische auto een goede keus is voor de mensen die hun invloed op de klimaatverandering willen beperken.

Lagere kosten

Om het gebruik van een elektrische auto te stimuleren, betaal je geen wegenbelasting om erin te mogen rijden. Ook zijn de kosten voor onderhoud een stuk lager. Omdat een elektromotor veel minder bewegende delen heeft dan een verbrandingsmotor, vindt er minder snel slijtage plaats. Onderdelen gaan dus langer mee. Bovendien betekent dit dat je de olie niet hoeft te verversen, omdat de olie er simpelweg niet in hoeft. De auto vereist dus minder onderhoudsbeurten, wat de kosten flink naar beneden brengen.

Stille auto

Omdat een elektrische auto een elektromotor heeft en geen verbrandingsmotor, maakt de auto vele minder geluid. Niet alleen voor medeweggebruikers is dat fijn, ook voor de bestuurder geeft dat meer rust.

Rijcomfort

Het rendement van een elektromotor ligt veel hoger dan die van een verbrandingsmotor. Waar het rendement bij een verbrandingsmotor ligt op 30%, ligt die bij een elektromotor op 90%. Dit betekent dat er veel minder energie verloren gaat aan warmte. De motor is daardoor ook een stuk rustiger. Daarnaast trekt de auto veel sneller op. Het optrekken gaat ook veel meer geleidelijk. Een elektrische auto heeft geen versnelling, dus schakelen is verleden tijd. Voor veel mensen verhoogt dit het rijcomfort.

Uiteindelijk is vooral het rijcomfort subjectief. Wat voor de een prettig is, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, is ook een persoonlijke kwestie. Wel is de verwachting dat er steeds meer elektrische auto’s de openbare weg op komen.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld laadpalen? Neem dan een kijkje bij Reith Power.