Tips voor de eerste vakantie na een scheiding

Maak afspraken over de duur

Kinderen hebben vaak zes weken zomervakantie. Een logische verdeling is dat ze drie weken bij vader en drie weken bij moeder zijn. In sommige situaties is dit echter niet ideaal. Kinderen kunnen soms de andere ouder niet zo lang missen. Overweeg daarom om slechts twee weken per ouder te doen, en als dat nog te lang is kan dat dat ook een week worden. Luister daarbij goed naar je kind wat deze graag wil.

Maak duidelijke afspraken met ex-partner

Vakantie moet een periode van rust zijn. Even geen verplichtingen, even geen school. Het is daarom ook niet ideaal als kinderen eerst drie weken met moeder weg zijn, en vervolgens drie weken met vader. Dit kan stress veroorzaken. Ook hebben kinderen dan niet voldoende tijd om tot rust te komen in hun eigen omgeving. Bovendien kunnen ze dan niet met vrienden zijn, wat ze vaak ook erg belangrijk vinden.

Maak het je niet te moeilijk

Het is al spannend genoeg om als alleenstaande ouder met je kinderen op vakantie te gaan naar een plek die niemand kent. Jij bent nu in je eentje verantwoordelijk voor alles. Zoek een plek op waar veel te doen is voor de kinderen, bijvoorbeeld een camping. Zo loop je niet het risico dat iemand zich gaat vervelen en hoef jij zelf niet voor kinderanimator te spelen.

Regel de paspoorten op tijd

Wanneer vader of moeder naar het buitenland wil, zorg dan dat de paspoorten op tijd zijn aangevraagd. Vaak gaat hier wel wat tijd over heen voordat deze binnen zijn. Wanneer de kinderen al een paspoort hebben, zorg er dan voor dat de betreffende ouder deze op tijd in het bezit heeft. Voor sommige landen moet er een visum aangevraagd worden en daar is een paspoort voor nodig.

Zoek contact met de andere ouder

Voor kinderen zal het ontzettend wennen zijn om voor het eerst zonder beide ouders op vakantie te gaan. Zorg ervoor dat je kinderen regelmatig even contact zoeken met de andere ouder, door even te bellen of een kaartje te sturen. Zo kunnen ze toch hun ervaringen delen.

Lig je zelf nog in scheiding en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens een kijkje op https://www.scheidendoejesamen.nl/