Meer informatie over melkkoeien

Wanneer een vrouwelijk kalfje geboren wordt, duurt het nog wel even voordat zij melk geeft. Dit duurt ongeveer 2 jaar. Het is namelijk zo dat een koe pas melk geeft als zij een kalfje heeft gekregen. Maar hoe gaat dit te werk?

Drachtig

Een meisjeskalf is rond de 13/14 maanden klaar om zwanger te worden. Het is belangrijk dat de boer dit in de gaten houdt. Het is namelijk belangrijk om op het juiste moment te insemineren. Dit moet gebeuren op het moment dat de koe vruchtbaar is. Je kan dit zien aan het gedrag van de koe. Vaak bespringen ze dan andere koeien. Het kan ook andersom. Dat de koe juist stil blijft staan als een andere koe dit bij haar probeert. Als de koe eenmaal zwanger is krijgt zij ander voer zodat het kalf goed groeit. Tevens wordt de koe niet gemolken zodat haar uier rust krijgt.

Melkproductie

Als een koe eenmaal met succes geïnsemineerd is duurt het ongeveer 9 maanden voordat de koe kan bevallen. Als het kalf geboren is, kan de boer gaan melken aangezien de melkproductie dan op gang is gekomen. Een koe produceert gemiddeld 25 liter per dag. Vlak na de bevalling is dit veel meer. Dan is het 60 liter per dag. Bij het melken is het gebruik van de juiste tepelvoering erg belangrijk. https://care4cows.nl/ heeft een groot assortiment tepelvoeringen.

Opnieuw zwanger

Het herstel van een koe gaat erg snel. Het is zelfs zo dat een koe na één maand alweer klaar is voor de volgende zwangerschap. De boer blijft de koe insemineren zodat de koe het gehele jaar melk blijft geven. In totaal is een koe 4 tot 5 keer zwanger waardoor het dus mogelijk is dat de koemelk blijft geven.

Juiste stier

Om een koe te insmeren is sperma nodig. En dus een stier. Fokken is vooruitdenken. Je moet goed in kaart brengen wat het fok doel is en een strategie bepalen. Er zijn stierenkaarten. Op deze kaarten kan je informatie vinden van alle stieren. Vaak gaat dit over de beste stieren. Op deze kaarten vind je alle eigenschappen. En uiteraard de prijs. Het sperma wordt aangeleverd in rietjes