Juiste voeding voor je hond

Voeding voor een hond is erg belangrijk als we het hebben over goede verzorging van een hond. De juiste voeding zorgt ervoor dat je hond gezond is én blijft. Er zijn veel soorten hondenvoeding te vinden. Maar wat is de juiste?

Soorten voeding

Er zijn veel verschillende soorten termen te vinden als we het hebben over hondenvoeding. Namelijk: geperste brokken, KVV, BARF, NRV en prooidieren. Wij leggen je kort uit wat welke term inhoudt:

Geperste brokken zijn brokken die gemaakt worden van een mengsel van natte en droge ingrediënten. Deze ingrediënten worden geperst en in kleinere stukjes gebroken. KVV staat ook wel voor kant en klaar vers vlees. Denk bijvoorbeeld vers vlees van Bandit. Het vlees en de botten worden gemalen en bijvoorbeeld aangevuld met granen en groenten. Er zijn veel verschillende soorten te verkrijgen. Voor iedere hond, met welke allergie, wat wils. Iedere fabrikant past verschillende verhoudingen toe. BARF is ook vers vlees. Het is een manier waarbij de samenstelling zelf bepaald wordt. Dus denk aan percentages van het bot, de organen en het spiervlees. Ook bij deze soort kunnen groenten en granen toegevoegd worden. NRV is het voeren van echt vlees. Hierbij worden delen of hele dieren gevoerd. Prooidieren zijn speciaal voor het voeren van dieren gefokt. Inclusief vacht.

Juiste afmetingen

Het is bij voer vooral belangrijk dat de juiste hoeveelheid toegepast wordt. Als de hond teveel voer krijgt kunnen er problemen ontstaan. De hond wordt te dik waardoor de gewrichten extra belast worden. Het ene ras is hier gevoeliger voor dan de ander. Op de verpakking van het voer vind je vaak de aanbevolen hoeveelheden. Houd rekening met het feit dat de hoeveelheid erg algemeen is. Het is voor de gemiddelde hond. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met het ras van je hond. Zo heeft de ene hond meer voer nodig dan de andere. Aangeraden wordt om de hond goed in de gaten te houden. Voer de hond dus op het oog. Houd hierbij zijn of haar conditie in de gaten en voel regelmatig of je de ribben nog kan voelen. Als je merkt dat dit achteruit gaat. Voer de hond dan wat minder. Als je merkt dat de hond te dun is, voer dan gerust meer.