Het inhaleren van helium is gevaarlijk

Waar kan je helium tegenkomen?

Helium ballonen komen overal voor. Op feestjes, festivals, maar ook in uitgaansgelegenheden in het buitenland. Bij clubs in het buitenland worden deze ballonen gebruikt als vervanger van drugs. Je krijgt er namelijk hetzelfde gevoel door dat een aantal seconden aanhoudt. Bij feestjes en festivals zie je ook vaak dat mensen eens willen uitproberen wat zij weleens eerder gezien of gehoord hebben van andere personen. Deze personen ademen het helium van de ballon in. De omgeving vindt dit grappig en jijzelf waarschijnlijk ook op dat moment. Waarom? Helium veroorzaakt een grappig hoog piepstemmetje die een paar seconden aanhoudt. Maar is dit geheel ongevaarlijk?

Wat is helium?

Voordat we vertellen wat de gevaren van helium zijn, zullen we eerst bespreken wat helium precies inhoudt. Helium staat bekend als een licht edelgas. Het gas is niet giftig of brandbaar. Daarnaast is helium kleurloos en dus niet zichtbaar. Tot slot is helium in soortelijk gewicht maar liefst zeven keer lichter dan zuurstof. Ook heeft helium geen specifieke geur. Helium kent verschillende toepassingen. Zo is helium geschikt als beschermgascomponent bij het lassen. Of als hulpgascomponent in CO2-lasers. Naast helium in gasvorm, is vloeibare helium ook goed geschikt als koelmiddel. Naast deze genoemde toepassingen zijn er nog vele andere toepassingen voor helium veilig gebruiken.

De gevaren van het inhaleren van helium

Helium is absoluut niet geschikt voor inhalatie. Hoewel de gevolgen van het inhaleren van helium niet altijd meteen zichtbaar zijn, kan het inhaleren van helium zelfs dodelijke gevolgen hebben. Na het verdwijnen van het piepstemmetje is de helium nog niet uit je bloed en longen verdwenen. Ingeademde helium verdrijft de zuurstof uit je longen waardoor levensbedreigende of levensveranderende omstandigheden kunnen ontstaan. Dit komt doordat je zuurstoftoevoer verstoord is door het heliumgas. Het is dus geheel onverstandig om heliumgas in te ademen.