Hulp na je bevalling: hoe ziet het eruit?

Als je in Nederland woont en net bent bevallen, heb je recht op kraamzorg. Er komt dan een kraamverzorgende bij je thuis die de gezondheid van jou en je kindje in de gaten houdt. Wat kan je precies verwachten van een kraamverzorgende?

Periode

De periode dat je recht hebt op kraamhulp, is afhankelijk van verschillende factoren. Nog tijdens je zwangerschap heb je een intakegesprek bij de kraamzorginstelling. Zij schatten dan in hoeveel hulp je ongeveer nodig hebt. Het gemiddelde ligt op 49 uur, verdeeld over de eerste tien dagen na de bevalling. Dit is wel afhankelijk van de situatie en kan dus naar boven of beneden bijgesteld worden. Als alleenstaande moeder krijg je vaak extra uren toegewezen. Als je de eerste dagen van de kraamtijd in het ziekenhuis hebt doorgebracht, worden die uren in mindering gebracht. Zo is het dus per situatie afhankelijk.

Wat doet een kraamverzorger

De kraamverzorger is er om de gezondheid van jou en de baby in de gaten te houden. Zo controleert ze de temperatuur van de baby, de hechtingen van jou als je die hebt en geeft ze uitleg over het verzorgen van je baby. Ze leert je hoe je je baby in bad kan doen, moet aankleden of een luier moet verschonen. Bovendien kan een kraamverzorging informatie geven over borstvoeding en flesvoeding. Ze kunnen ook helpen met het aanleggen van je baby aan de borst als dit moeizaam gaat.  Daarnaast voert ze wat basistaken in het huishouden uit. Denk daarbij aan het wassen van de babykleertjes of stofzuigen.

Kosten

De kosten voor het krijgen van kraamhulp wordt grotendeels vergoed door de zorgverzekering. De overheid heeft echter een eigen bijdrage vastgesteld van €4,50 per uur (in 2020). Het is verstandig om goed je aanvullende verzekering te checken, omdat dit nog deels vergoed kan worden middels de aanvullende verzekering.

Je wordt als nieuwe ouder zijnde dus goed ondersteund in de eerste periode met je pasgeboren baby. Na de kraamweek wordt de zorg overgedragen aan het consultatiebureau en de huisarts. Nederland is het enige land ter wereld waar kraamhulp in deze vorm aangeboden wordt. Nergens anders komt er een persoonlijke kraamhulp bij je in huis.

Ben je zelf op zoek naar een kraamverzorgingsbureau? Kijk dan op de website van Kraamzus.