Hoe werkt het auteursrecht op het internet?

Je denkt er waarschijnlijk niet zo snel bij na, maar je mag niet zomaar alles wat op het internet staat overnemen. Vrijwel iedereen heeft het eens gedaan, even een foto van Google gebruiken, of een quote die je ergens tegenkomt. Maar je moet natuurlijk altijd rekening houden met met de auteursrechten, want die gelden niet alleen offline maar ook zeker online. Veel mensen vergeten dit nog weleens en dit zorgt daarom regelmatig voor conflicten. Auteursrechten op internet zijn van groot belang. In Nederland wordt dit geregeld in de auteurswet.

Wat is precies het auteursrecht?

Het auteursrecht geeft de maker van het werk het exclusieve recht om een oorspronkelijk werk te verveelvoudigen, aan te passen of te publiceren. Dit wil zeggen dat de maker van een eigen werk als enige mag bepalen wat er met dit werk gebeurt. Een ander mag dit niet zomaar overnemen, aanpassen of publiceren. Veel mensen denken te weten wat het auteursrecht inhoudt, maar het is een erg breed rechtsgebied waar veel verschillende zaken onder vallen. Het eerste waar veel mensen aan denken is tekst en afbeeldingen, maar er is nog zo veel meer dan dat. Het auteursrecht geldt bijvoorbeeld ook op logo’s, software, websites, films, audio en meer.

Conflict opgelopen?

Heb je een conflict opgelopen op het gebied van auteursrecht? Heeft iemand jouw werk zomaar overgenomen of iets van jou gepubliceerd onder zijn of haar eigen naam? Dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen en er werk van maken. De auteurswet is er niet voor niets. Onderneem stappen als je vermoed dat iemand je werk zomaar heeft overgenomen, ook al is het maar ten dele. Een auteursrechtadvocaat kan je helpen bij het oplossen van je probleem. Hoe eerder je erbij bent hoe meer voordeel je eruit kan halen. Meer informatie over het auteursrecht vind je op https://www.lawfox.nl/internetrecht/auteursrecht-internet/.

Afbeeldingsresultaat voor auteursrecht