Hoe kun je houtworm tegengaan?

Houtworm behoort tot het ongedierte dat het meeste schade aan kan richten. Dit is zeker het geval wanneer de beestjes in jouw dakconstructie zitten. Indien je niet overgaat tot bestrijding, tast houtworm het hout grotendeels aan. Het hout verliest hierdoor zijn stevigheid. Dit kan er na verloop van tijd voor zorgen dat het jouw dak niet meer kan dragen. In het ergste geval stort dan het dak in. Bestrijding is dan ook altijd noodzakelijk bij aanwezigheid van dit ongedierte. Er zijn echter ook een aantal dingen die jij kunt doen om houtworm tegen te gaan. Wat deze dingen zijn? Dat vertellen we jou in onderstaande tekst!

Gebruik petroleum, azijn of alcohol

Houtworm begeeft zich vaak in onbehandeld hout. Om te voorkomen dat het ongedierte in jouw dakconstructie opduikt, is het verstandig deze te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met petroleum, azijn of alcohol. De kans dat houtworm op afstand blijft, is zodoende een stuk groter. Het sluit de aanwezigheid van houtworm echter nooit geheel uit. Jij behandelt namelijk alleen het oppervlak van het hout. De middelen dringen niet door tot de kern, waardoor hier alsnog houtworm op kan duiken.

Zet hout in de lak

Naast petroleum, azijn en alcohol kan het ook helpen om hout in jouw woning te behandelen met lak. Ook hiermee verklein jij de kans op aanwezigheid van dit ongedierte aanzienlijk. Ga er overigens niet klakkeloos vanuit dat het hout jaren beschermd is wanneer jij het met lak behandeld hebt. Advies is dan ook om vast hout in jouw woning regelmatig van een nieuwe laklaag te voorzien. Hierdoor zorg jij er zeer waarschijnlijk voor dat houtworm op afstand blijft.

Laat hout behandelen door een professional

Heb jij alles gedaan om houtworm tegen te gaan, maar heeft het ongedierte zich toch in jouw woning  gevestigd? Ga dan direct over tot bestrijding. Laat houtworm bestrijden altijd over aan een professional. Hij beschikt namelijk over de kennis en middelen om het ongedierte effectief te bestrijden. Ga zeker niet zelf bestrijden. Jij doodt de houtworm dan mogelijk wel, maar de larven blijven vaak in leven. De overlast keert zo op den duur weer terug. Bij professionele hulp hoef jij hier niet bang voor te zijn.