Hoe isoleer je het dak van je woning?

Je woning verliest warmte via het dak, ramen, muren, en de vloer. Als je duurzaam wilt wonen is het belangrijk om deze warmte binnen te houden. Dit kan je doen door te zorgen voor een goede isolatie van je huis. Op deze manier verbruik je minder energie en op de lange termijn verdien je de investering terug door de lagere energierekening. Ook verhoogt het de waarde van je huis, vooral bij oudere huizen er is veel meerwaarde te behalen.

Schuin dak isoleren

Je kunt schuine daken op 3 manieren isoleren. Aan de buitenkant van je woning, aan de binnenkant van je woning en de zoldervloer of plafond.

De buitenkant

Je kunt de buitenkant van je woning het beste isoleren als je dak aan renovatie toe is, omdat het isolatiemateriaal onder de dakpannen moet worden aangebracht.

Aan de binnenkant

Voor de binnenkant worden vaak standaard isolatiesystemen gebruikt. Hierbij is het verstandig om een professional te laten kijken naar je dak wanneer er folie op je houten dakbeschot ligt. Er moet dan namelijk gekeken worden of je dak damp-open is. Als je dit niet doet dan bestaat er een kans dat er vocht in het hout komt waardoor het gaat rotten.

Zoldervloer of plafond

Het isoleren van de zoldervloer of plafond is de goedkoopste manier om je huis te isoleren. Als je de zolder niet gebruikt dan is het verstandig om die goed te isoleren.

Plat dak isoleren

Je kunt platte daken aan de binnen- en buitenkant isoleren.

Buitenkant

De buitenkant van je dak kan op twee manieren geïsoleerd worden. Je kunt isolatie aanbrengen bovenop het platte dak en dit afwerken met waterdicht materiaal. Daarnaast kan je ook waterdichte isolatieplaten bovenop je dakbedekking laten plaatsen. Dit is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is.

Binnenkant

Aan de binnenkant wordt het isolatiemateriaal tussen de balklaag geplaatst. Hiermee loop je wel een risico op vocht in de dakconstructie. Het is daarom verstandig om altijd de hulp in te schakelen van een professional.

Niet alleen isolatie zorgt voor besparing energiekosten

Als je graag wilt besparen op energiekosten dan kan je ook met andere dingen dan isolatie rekening houden. Zo kun je online energie vergelijken en de energieleverancier kiezen die het beste bij je past. Als je elk jaar overstapt naar een andere energieleverancier kun je heel veel geld besparen.

Online vergelijkingssites

Op een online vergelijkingssites kun je gemakkelijk de energieleverancier kiezen die het beste bij je past. Een voorbeeld van een online vergelijkingssite is Overstappen.nl hier kun je ook vergelijken op basis van duurzaamheid.