Hoe bereken ik de waarde van mijn woning?

Als je besloten hebt dat je wilt verhuizen, is het belangrijk om je huidige woning te verkopen. Bij het verkopen van een woning komen een hoop dingen kijken, als eerste is het belangrijk om de waarde van je woning te weten. Veel mensen weten niet hoe het proces van het verkopen van een woning in elkaar steekt. Voor hen is dit artikel gemaakt. In dit artikel schetsen we een duidelijk beeld van de aspecten die bij de verkoop van je woning komen kijken. Het is de bedoeling dat je na het lezen van dit artikel je woning succesvol te koop aan kunt bieden.

Het doorhakken van de knoop

Als je in de knoop zit met de vraag of je nou wel of niet wilt verkopen is het voordat je het huis te koop aanbiedt van belang dat je de knoop doorhakt. Het is niet de bedoeling dat je een waarde taxering van je woning laat maken en vervolgens toch denkt dat je het niet wilt. Het kan wel zijn dat de waarde van je huidige woning zo erg tegenvalt dat je het niet meer wilt, maar het is niet fijn als je later niet meer wilt door andere redenen. Dit wordt afgeraden omdat er een hoop werk in gaat zitten, en als je het toch niet wilt is dit zonde voor zowel je tijd als je geld. De kosten van een waardetaxatie zijn namelijk kosten van al gauw een paar honderd euro. Als je het dan niet wilt is dit weggegooid geld.

Hoe kom je achter de waarde van jouw woning?

Een schatting van de waarde van je huidige woning van het kadaster kun je gemakkelijk terug vinden op de kadastrale kaart die op het internet te vinden is. Bij deze waardebepaling is het van belang dat je rekening houd met het feit dat dit maar een indicatie is. Wanneer je bereid bent om te betalen kun je een precieze waardebepaling van jouw huidige woning laten maken door een makelaar. De makelaar zal dan langskomen, en een rondje lopen door je gehele huis. Ondertussen maakt de makelaar een aantal aantekeningen. Voorafgaand of na het doorlopen van je huis zal hij nog met jou om de tafel gaan om antwoorden te krijgen op een aantal vragen. Na het bezoek van de makelaar gaat het door de makelaar gemaakte dossier naar een taxateur. De taxateur controleert nog een aantal dingen die van belang zijn. Tot slot krijg je een taxatierapport waar de waarde van jouw huidige woning in te vinden is.

Het kopen van een nieuwe woning

Als je huidige woning verkocht is, is het van belang dat je een nieuwe verblijfplaats hebt. Het op zoek gaan naar een nieuwe woning is hiervoor noodzakelijk, meestal is het zo dat je al een nieuwe geschikte woning hebt op het moment dat je de oude woning verkoopt. Indien dit door een of andere reden niet doorgaat is het van belang dat je zo snel mogelijk op zoek gaat naar een ander alternatief.