Het intellectueel eigendom geldt voor..

Ben je programmeur of blogger? Dan is de kans groot dat je weleens te maken kan krijgen met het intellectueel eigendomsrecht. Dit geldt ook voor fotografen, ontwerpers, grafisch vormgevers en andere mensen die weleens een eigen werk maken. Ben je bijvoorbeeld blogger? Dan schrijf je teksten en deze plaats je online. Een fotograaf maakt foto’s en ook deze kunnen online worden gepubliceerd. Dan vraag je je nu misschien af, wat heeft dit te maken met het intellectueel eigendomsrecht? Dat gaan we je nu uitleggen.

Wat is het intellectueel eigendomsrecht?

Dit recht geldt voor houders van een werk. Zoals net al een paar voorbeelden werden genoemd, hebben al deze mensen gemeen dat ze eigen werk maken en dit publiceren. Het intellectueel eigendomsrecht geeft deze mensen en hun werk bescherming. Zo kan iemand niet zomaar het werk overnemen. Dit rechtsgebied is een overkoepelende term voor rechtsgebieden die hieronder vallen. Denk hierbij aan het octrooirecht, maar bijvoorbeeld ook aan het auteursrecht en het databankenrecht. Mocht je ooit een conflict oplopen op het gebied van copyright of een aanverwant onderwerp. Schakel dan hulp in om dit probleem zo snel mogelijk op te kunnen lossen.

Een advocaat inschakelen

Vermoed je dat iemand inbreuk heeft gemaakt op je intellectuele eigendom? Dan kun je hier werk van maken wanneer je je intellectueel eigendom vastleggen. Schakel de hulp in van een intellectueel eigendom advocaat of jurist en leg de situatie uit. Kijk samen naar een oplossing en verlies geen tijd. Hoe eerder je er in dit soort situaties bij bent, hoe minder schade er is. Het kan natuurlijk ook andersom voorkomen. Je kan zelf ook onbewust inbreuk maken op iemand anders intellectueel eigendom. Ook in dat geval kan de hulp van een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in dat recht je goed helpen.

Gerelateerde afbeelding