Het belang van een fijnstof vrije omgeving

U heeft vast regelmatig gehoord van de term luchtvervuiling, maar weet waarschijnlijk nog niet precies wat het omvat. Naast uitlaatgassen, kan het ook zo zijn dat er fijnstof in de lucht aanwezig is. Dit zijn deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer. Deze stof is afkomstig van onder andere: industriële verbrandingsprocessen, verkeer en bijvoorbeeld veehouderijen. Over het algemeen wordt dit dus door menselijke activiteiten in de atmosfeer gebracht.

Wat is het gevaar van fijnstof?

Fijnstof is ontzettend slecht voor het milieu en dus ook voor mensen. Het gevaar is voornamelijk dat je het niet ziet. Je ziet de stof niet, maar ademt het wel in. Zelfs op plekken waar u het niet verwacht, kan de stof aanwezig zijn in de lucht. Zoals gezegd is het immers zo dat ook veehouderijen, de stof in de lucht kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan de bemesting processen van het land. En dit kan ontzettend nare gevolgen hebben.

Wat kunnen de gevolgen zijn van fijnstof?

Blootstelling aan fijnstof kan de levensduur aanzienlijk verkorten. De gemiddelde verkorte levensduur door regelmatige inademing bedraagt maar liefst 9 maanden. Deze stoffen kunnen ontzettend nare aandoeningen veroorzaken. Primair kunt u last krijgen van longaandoeningen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan COPD of zelfs longkanker. Daarnaast is het handig om aan te stippen dat vooral mensen met astma, flink last kunnen krijgen van dit soort stoffen. De longen van mensen met astma zijn vaak iets minder sterk en kunnen hierdoor negatief beïnvloed worden. Verder is het zo dat de stoffen de algehele conditie verminderen. Zo kunt u zelfs last krijgen van hartklachten.

Voorkomen en praktische tips

In veel Aziatische landen dragen mensen mondkapjes om dergelijke luchtvervuiling tegen te gaan. Gelukkig is de luchtvervuiling in Nederland nog niet zo erg dat dit nodig is. Wel is het goed om af en toe eens te kijken hoe uw longen ervoor staan. Overweeg bijvoorbeeld eens de longcheck van het longfonds. Deze check kan voor u zeer nuttig zijn. Met de juiste informatie kunt u op veel manieren de negatieve effecten van fijnstof tegengaan.

Wilt u meer weten over fijnstof en het gevaar? Of hoe u hier beter mee om kunt gaan? Neem dan contact met ons op.