Een mondkapje bestellen of zelf een mondkapje maken?

Sinds juni 2020 zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer en je kunt dan een mondkapje bestellen of je kunt er zelf een maken. Beide opties hebben voor- en nadelen. Een mondkapje bestellen is vrij risicovol, want je weet niet altijd wat je zult ontvangen. Zelf een mondkapje maken kost tijd en je hebt er het juiste naai gereedschap voor nodig. Hier bekijken we beide opties, zodat je zelf gemakkelijker een keuze maakt.

 

Een mondkapje bestellen

Wil je je mondkapje online gaan bestellen, dan profiteer je van alle voordelen van online winkelen. Er is wel een groot aanbod, dus het beste denk je even goed na over wat je wilt voordat je een keuze maakt. Kies altijd voor een niet-medisch mondkapje zodat het medische personeel niet zonder komt te zitten. Vervolgens kun je een stoffen- of een wegwerp mondkapje bestellen. Stoffen mondkapjes kun je wassen en hergebruiken, wat milieuvriendelijker en goedkoper is als je veel reist met het openbaar vervoer. Ga je een mondkapje bestellen, dan heb je hem vaak de volgende dag al in huis.

 

Voordelen mondkapje bestellen

 • Het is snel en gemakkelijk.
 • Je hebt een hele uitgebreide keuze.
 • Het mondkapje wordt vaak de volgende dag al afgeleverd.

Nadelen mondkapje bestellen

 • De kwaliteit varieert en er worden ook veel slechte mondkapjes aangeboden.
 • Het is duurder dan zelf een mondkapje maken.
 • Je weet van tevoren niet wat je koopt en retourneren is vervelend.

 

Zelf een mondkapje maken

In plaats van een mondkapje te bestellen kun je ook zelf een mondkapje maken. De instructies hiervoor vind je bij de Rijksoverheid. Je hebt dan een out katoenen T-shirt nodig, een zakdoek of een andere lap stof. Verder gebruik je een naald en draad of een naaimachine, een schaar en twee elastieken bandjes. Het maken van een mondkapje is zo gedaan, het kost met een naaimachine niet meer dan 5 minuten. Daarna heb je een gratis stoffen mondkapje die je in het openbaar vervoer mag dragen en die je kunt wassen en hergebruiken. Een mondkapje maken is niet zo makkelijk als een mondkapje bestellen, maar je hebt hem meteen, je kiest je eigen stof en het kost je weinig.

 

Voordelen zelf mondkapje maken

 • Zelf een mondkapje maken is nagenoeg gratis.
 • Het mondkapje mag gedragen worden in het openbaar vervoer.
 • Het mondkapje kan een groot aantal keren opnieuw worden gebruikt.

 

Nadelen zelf mondkapje maken

 • Een mondkapje bestellen is gemakkelijker.
 • Zelf een mondkapje maken kost tijd en moeite.

 

Wat ga jij doen?

Je hebt de toelichting en voor- en nadelen van beide situaties gezien. Nu kun je besluiten wat je gaat doen. Ga je een mondkapje bestellen, kies dan voor een stoffen niet-medisch mondkapje. Ga je hem zelf maken, lees dan de instructies van de Rijksoverheid goed door voordat je eraan begint. Beide opties leveren je een goed mondkapje op waarmee je de bus mag nemen en de trein mag pakken. Waarschijnlijk zijn je voorliefde voor knutselen en hoe handig je bent de doorslaggevende factoren hier.