Dauwpunt berekenen samen met Catec

Temperatuur

Het dauwpunt is een temperatuur. Hierbij wordt het waterdamp verzadigd. De dampdruk daalt pas als er een dauwvorming optreedt. In de meteorologie is het dauwpunt een belangrijke parameter voor het weer. Hoe hoger de luchtvochtigheid des te meer het dauwpunt dicht bij de temperatuur ligt van de lucht. Wist je dat een hoog dauwpunt kan zorgen voor een grotere kans op onweersbuien. Hierbij stijgt de warme lucht en komt het terecht in een koudere omgeving. Een dauwpunt wordt voornamelijk als een berekening gebruikt. Je kunt met een dauwpunt de volgende dingen berekenen;

  • Berekening van de wolkenbasis
  • De kans op mist berekenen
  • Berekenen of er mogelijk een ijsvorming kan ontstaan tijdens de vlucht

Hoogste dauwpunt

Het hoogste dauwpunt is gemeten in het oosten van Saoedi-Arabiƫ. Hier bedroeg de luchttemperatuur 41 graden. In Nederland was de hoogste temperatuur 38.6 graden. Dit komt niet vaak voor in Nederland. Tegenwoordig zie je veel meer boeren gebruik maken van zonnepanelen. Dit komt, omdat ze de kosten zo laag mogelijk willen houden, zodat ze meer winst kunnen maken. Als het heel warm is, dan betekent dat niet gelijk dat je zonnepanelen veel gaan opbrengen. Het is belangrijk dat er lucht achter de panelen gaan stromen, zodat de temperatuur niet al te hoog oploopt. Hoe meer licht op de panelen, hoe warmer de omvormer wordt. Er is een onderzoek gedaan naar; na hoeveel jaar je winst gebruikt. Na 3 jaar begin je echt winst te maken op elektriciteit. Zonnepanelen kun je niet zelf installeren. Meestal komen er gespecialiseerde personen die dit gaan installeren. Het belangrijkste punt waar ze op letten, is dat de zonnepanelen schuin op het dak komen te staan. Je wilt namelijk dat je zonnepaneel zoveel mogelijk licht gaan opvangen.

Dauwpunt berekenen

Wil je zelf het dauwpunt berekenen? Dat kan. Het dauwpunt kun je berekenen aan de hand van een meter. Deze meter is verkrijgbaar bij catec. Zij zijn heel erg gespecialiseerd in metrologie.